0
položek ve vašem košíku
Celkem:   0,00 CZK
Váš košík je prázdný!
Doufáme, že se to brzy změní.

Visit the shop

Cognac, brandy

Cognac je nejznámějším typem brandy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo BNIC (Bureau National Interprofessionel du cognac).
Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909, musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard, musí zrát v dubových sudech nejméně 2,5 roky od konce destilační sezóny, tj. od 1. dubna následujícího roku po sklizni.
Výrobu koňaku bychom mohli rozdělit do čtyřech kroků. První z nich je příprava vína, obsahující 8% alkoholu, předávající se k první destilaci, což je vlastně druhým krokem výroby, nazývajícím se premiere chauffe. Vytvoří se lihovina o obsahu 30% alkoholu a postupně se přivádí k procesu, kdy se oddělí přední část (tete) a zadní část, neboli ocas (secondes). Takto připravená tekutina se nazývá coeur (jádro), obsahuje 69-72% alkoholu a je připravena k druhé destilaci. Třetím krokem je stočení lihoviny do dubových sudů (ty musí být podle pravidel staré minimálně čtyřicet let), z nichž vytahují zlatavou barvu a charakteristickou chuť i aroma. Velký vliv na zrání je i vlhkost sklepů, kde jsou sudy s koňakem umístěny. Završení výroby je ochutnávání a míchání koňaku. Člověk, jež má tuto funkci na starost, je anglickým souslovím nazýván master blender, nebo ve francouzštině maitre do chai. Jsou to synové, vnukové, pravnukové svých otců, dědečků a pradědečků, uchovávající tuto znalost ve své rodině po mnoho generací. Tito velmistrové v míchání koňaků jsou povoláváni do funkce, aby vytvářeli nejoriginálnější aroma a chuť jednotlivých značek koňaku. Jeden koňak jde vytvořit až ze sto sedmdesáti vzorků koňaku. Každá palírna má svého experta a považuje jeho práci za klíč k vytvoření úspěšného, kvalitního, luxusního koňaku.
Rozdělení podle věku a kvality:
VS (very special) – zraje nejméně 2 roky
VSOP (very superior old pale, známé také jako Réserve) – zraje nejméně 4 roky
XO (extra old, známé také jako Napoleon nebo Hors d’Age) – zraje nejméně 6 let
Speciální koňaky – například Rémy Martin Louis XIII. obsahující 40-100 let staré koňaky.
Nejluxusnější koňaky světa – Richard Hennessy a L’Espirit de Courvoisier obsahují koňaky staré až 200 let