Vodka
Vodka je druh oblíbeného alkoholického nápoje obsahující obvykle 35–70 % alkoholu (nejčastější je 40%). Vodka je většinou čiré barvy, výrazně alkoholické chuti. Pojmenování pochází buď ze slovanského slova pro vodu, nebo od водить (rozpustit léčivo v alkoholu jako destilát), nebo středověkého nápoje aqua vitae. Konzumuje se buď čistá (zpravidla chlazená), nebo v koktejlech, smíchaná s jinými nápoji (alkoholickými či nealkoholickými).
Nejčastěji se vodka vyrábí z obilí a brambor, avšak některé palírny používají cukrovou řepu, žito, ječmen, pšenici, nebo různé typy ovoce. Nejčastějším postupem při výrobě je rozdrcení surovin, jež se nechávají vykvasit, a výsledná kapalina prochází procesem, při kterém se oddělí čistý alkohol a nekvalitní zbytky (předkapy a dokapy). Dalším krokem je filtrace. V současné době existuje obrovské množství filtrovacích přístrojů a materiálů, které se k filtraci používají. Nejpoužívanější a nejznámější je dřevěné uhlí nebo mléko. Filtrací se vodka zbaví tzv. „ocasu“ a nabude svou typickou, charakteristickou, ostřejší chuť.
Vodka se stejně jako whisky blenduje, tedy míchá. Ačkoli neznalí konzumenti vodky by si řekli, že není proč míchat vodku, jelikož chutná skoro všechno stejně, ale není tomu tak. Po celém světě se vyrábí vodky z jiných surovin, pozměněným způsobem destilace či filtrace, a tak přichází vhod promíchání jednotlivých typů a vytvoření unikátních, originálních, jedinečných vodek s podtitulem „blended“.