0
položek ve vašem košíku
Celkem:   0,00 CZK
Váš košík je prázdný!
Doufáme, že se to brzy změní.

Visit the shop

Co je to absinth?

Absinth je nápoj opředený spoustou mýtů a legend, jelikož byl v některých zemích nadužívaný, byl na nějakou dobu zakázaný, ale jeho sláva nevyhasla a znovu se dostává do módy. Absinth je kontroverzní především kvůli obsahu thujonu, což je látka, které se přirozeně vyskytuje v pelyňku pravém, ze kterého se mimo jiné absinth vyrábí. Právě kvůli thujonu byl dlouhou dobu absinth považován za drogu nebo dokonce jed. Thujon jako součást pelyňku se běžně používal a používá v léčitelství, ale stejně jako s jinými léky se to s ním nesmí přehánět. Někteří vědci tyto fámy ohledně thujonu vyvrátili tím, že největším problémem při pití absinthu byl spíše alkohol, protože absinth je nápoj opravdu silný, musíme ho dávkovat opatrně a doporučuje se ho pít spíše ředěný. Samotný absinth je hořký a silně alkoholický nápoj, proto je jeho chuť zjemňována přidáním vody. Nejlepší je poměr absinth k vodě 1:2 nebo 1:4. Voda by měla být pokud možno studená a bez obsahu chloru, takže voda z vodovodu není příliš vhodná. Absinth je směsí mnoha extraktů bylin, díky kterým obsahuje hodně chutí i vůní (kromě pelyňku je to anýz a fenykl, k této základní trojici jsou ale vždy přidávány ještě další byliny). Ve světě je rozšířený způsob podávání absinthu ve skleničce, na které je položená děravá lžička s kostkou cukru. Přes cukr se pomalu přilévá voda. Při vlévání vody do absinthu vzniká zajímavý efekt, protože extrakty v alkoholu se začnou srážet, nápoj se zakaluje a mění se do mléčného zbarvení. Tomuto procesu se říká „louche“ a milovníci absinthu si ho opravdu vychutnávají, přidávají vodu do absinthu třeba i po kapkách a celý proces je takovým malým estetickým zážitkem. Češi si osvojili další z metod popíjení absinthu a ta je přímo obřadná, protože využívá toho, že absinth hoří. Kostka cukru na speciální děrované lžičce se nechá nasáknout absinthem a zapálí se, cukr zkaramelizuje a začne odkapávat do sklenice, ve které je nalitý absinth. Až cukr dohoří, zbylý karamel se v nápoji ještě pořádně rozmíchá. Poté se vše naředí vodou, aby se chuť zjemnila a rozvířily se éterické oleje. Tento způsob konzumace je oblíbený především díky atraktivnímu ohňovému efektu. Přidáním karamelu do absinthu se mírně mění jeho barva ze zelené na jantarovou.